Hvis en protese indsættes straks samme dag, tænderne trækkes ud, kalder man det en immediat tandprotese. Protesen kan både være en hel-, del- eller unitor-protese.

Med immediat protesen undgår du at være tandløs, mens sårene heles efter tandudtrækning da protesen beskytter de åbne sår som en slags plaster/gage. Tandprotesen indsættes som sagt straks efter, at tænderne er trukket ud, og mens munden endnu er lokalbedøvet. Herved opnår du dit flotte udseende ved ikke at være tandløs samt opretholde stabilitet af kæbeknoglerne.

Immediat protesen skal dog tilpasses efterfølgende da der sker naturlige ændringer i gummerne efterhånden som gummerene heler – og de sker særlig hurtigt de første måneder efter, at tænderne er trukket ud. Protesen vil føles løs og for stor fordi gummen er svundet ind.

Svindet af gummerne får protesen til at sidde dårligt og det er herved nødvendigt at få foretaget en underforing (rebasering) herved ligger man en ny bund i protesen så den kommer til at passe med gummen igen